Niet christen zijnde tot Bach gekomen

 

Er zijn vele wegen naar Bach. Hier is de weg die Sjors uit Leeuwarden gegaan is. Hij schrijft mij. 

Hoe ik, niet-christen zijnde ineens tot Bach gekomen bent? 

"Ineens? Nee ik heb al jaren CD’s met werk van Bach. Ik volg al jaren het Bachproject van Ivo Janssenen en ik heb meerdere uitvoeringen van de Goldberg variations o.a. door het tegendraadse Uri Caine ensemble. Deze dubbel CD bevat naast een heerlijk trage uitvoering van variation 26 ook variaties met titels als Luther’s nightmare variation, de mr. Jekyll & mr. Hyde variation en het Kettwiger Bach Ensemble zingt op dit schijfje een bezopen uitvoering van Quodlibet/The Drinking Party, dus Bach is bij mij al jarenlang een vriend aan huis . Maar je zult waarschijnlijk bedoelen hoe ik, niet-christen zijnde tot de cantate gekomen ben? Welnu, vanaf het begin van de jaren zeventig ben ik bezig met een zoektocht naar interessante muziek, of het nu James Brown is of de wel heel erg foute speedmetalband Slayer of nog erger Willeke Alberti met Telkensweer het maakt mij absoluut niet uit wat voor genre het is als het maar spannend is. 


Als trouw bezoeker van de muziekafdeling van de openbare bibliotheek Leeuwarden viel mijn oog vorig jaar (in het vakje nieuw) op een CD van het Bach Collegium Japan, waarom ik deze CD vervolgens mee naar huis heb genomen weet niet meer maar het zal mogelijk iets te maken hebben met andere BIS-CD ’s in mijn bezit, o.a. een mooie uitvoering van de wereldse liederen van John Dowland en het complete solo pianowerk van Heitor Villa-Lobos. 


Deze CD van Suzuki vol. 31 was dus de eerste kennismaking met de Bach cantate. De eerste cantate op dit plaatje 'Gelobet seist du, Jesu Christ' BWV 91 kon mij afgezien van de duet-aria niet zo boeien maar het openingskoor van de tweede cantate 'Nimm von uns Herr, du treuer Gott' BWV 101 was het raak. Hoe kon iemand zoiets tegendraads componeren en nog wel 158 jaar voor de geboorte van Strawinski, ook het openingskoor van de derde cantate 'Christum wir sollen loben schon', BWV 121 klonk mij ook behoorlijk fris in mijn oren en de rest van de nummers waren op den duur ook wel te pruimen, sterker nog, zelfs de vrolijke aria’s ben ik al snel mooi gaan vinden. Ik, niet bepaalt een liefhebber van (te) vrolijke muziek (heb al vertelt dat ik al zo’n 40 jaar een Mozart hater ben?) moet bekennen dat Bach wel aparte vrolijke muziek componeerde. Dus concluderende, het openingskoor van 'Nimm von uns Herr, du treuer Gott' is de boosdoener waarom ik, niet-christen zijnde tot de Bach cantate gekomen ben, en niet anders. Het kon minder dacht ik". 

Leerling Bach Cantate 
Sjors, o.a. gewillig oor op het strandje 


P.S. niet verder vertellen dat ik Mozart hater ben en zeker niet aan Maarten de schrijver. Ik zal niet het eerste slachtoffer zijn van een passiemoord door een schrijver, wel de eerste Mozartpassiemoord dode denk ik, dus mondje dicht A.U.B.