Op 11-okt-2008, om 21:41 heeft P. Lievense het volgende geschreven: 

Geachte heer Nieuwkerk, 
Als Bachfan en cantatezanger kwam ik vandaag op uw Weblog. Ik las veel interessante informatie en overal bleek uw grote belangstelling.
Wat mij echter verbaasde, is dat ik nergens iets las over de uitvoeringen op CD 's gedirigeerd door Ton Koopman en Ph. Herreweghe. U kent ze toch wel? Heel vaak hebben zij net de mooiste uitvoering van een aria of een bepaald koor. Kent u ze niet dan raad ik u aan: Luister er eens naar. Het zal uw Bachervaring verrijken. 

groeten,
Piet Lievense (ook in Zeeland geboren, op Walcheren) 

 Onderwerp: Antw.: Koopman e.a. Datum: 5 november 2008 18:58:34 GMT+01:00 

Beste meneer Lievense, 

Wat betreft Herreweghe ben ik het helemaal er mee eens; het is prachtig. Hier blijkt hoe goed het is als iemand niet alles opneemt (200 cantates) maar selectief en dan tot zulke uitvoeringen komt. BWV 27 heb ik een keer in het concertgebouw gehoord, dit jaar op cd verschenen. 

Wat betreft Koopman; ik weet wel dat hij hooggeprezen wordt maar wat mij betreft is dat ten onrechte. Eigenlijk heb ik nooit iets van hem gehoord wat de moeite waard is. Of druk ik me nu te sterk uit? Het klinkt alles dood gerepeteerd en ontdaan van werkelijk elke emotie. Routineus is het goede woord ervoor. Nee, ik begrijp die loftuitingen van een ieder niet zo en wat mij betreft mag de subsidie aan het ABO stoppen. En ik begrijp Erato dus ook wel dat ze het niet meer uitgeven. 

Maar misschien zie ik iets over het hoofd en zijn er opnames die wel de moeite waard zijn en dan zou ik ze graag eens horen. groet, 

Johan Nieuwkerk